CCC LibreOffice Questions & Answers in Hindi-English

CCC LibreOffice Questions and answers, LibreOffice Online test for ccc exam, Most important LibreOffice Questions, LibreOffice Writer Questions, LibreOffice Impress Questions, LibreOffice Calc,

CCC LibreOffice Question- Hello student, today in this post we have given correct explanations which are very important from the exam point of view. All these CCC LibreOffices have been asked in the previous CCC Tests. We have tried to explain each question in detail. Hope all these can be of some help in your exam preparation. Read the CCC Online Test 10 Important Questions With the explanation given below carefully. Best of luck

0%
0 votes, 0 avg
1097
Created on By digitalstudyhindi

CCC

CCC LibreOffice Questions

Attempt Free CCC LibreOffice Questions Test in Hindi and English Language both.

1 / 25

1.

What is the default page orientation of LibreOffice?

लिब्रे ऑफिस का डिफ़ॉल्ट पेज ओरिएंटेशन क्या है?

2 / 25

2.

Which menu of Microsoft Word has a window option?

माइक्रोसॉफ्ट वर्ड के किस मेनू में विंडो विकल्प है?

3 / 25

3.

What is the extension used in a Word file?

वर्ड फाइल में किस एक्सटेंशन का प्रयोग किया जाता है?

4 / 25

4.

Which of these platforms can LibreOffice work on?

लिब्रे ऑफिस इनमें से किस प्लेटफॉर्म पर काम कर सकता है?

5 / 25

5.

What is the shortcut key for 'Unformatted Text'?

'अनफॉर्मेटेड टेक्स्ट' के लिए शॉर्टकट की क्या है?

6 / 25

6. Which of the following bar is used to change the font size?
फॉन्ट साइज बदलने के लिए निम्न में से किस बार का प्रयोग किया जाता है?

7 / 25

7.

Which of the following extensions are not related to the libra office?

निम्नलिखित में से कौन सा एक्सटेंशन लिब्रे ऑफिस से संबंधित नहीं है?

8 / 25

8.

What is LibreOffice word processing called?

लिब्रे ऑफिस वर्ड प्रोसेसिंग को क्या कहते हैं?

9 / 25

9.

What is the graphics software in LibreOffice?

लिब्रे ऑफिस में ग्राफिक्स सॉफ्टवेयर क्या है?

10 / 25

10. The Vertical and horizontal lines of the worksheet is called ...........

वर्कशीट की लम्बवत और क्षेतिज रेखाओं को ........... कहते है|

11 / 25

11.

What are the types of scroll bars?

स्क्रॉल बार कितने प्रकार के होते हैं?

12 / 25

12.

What is the shortcut key to full screen LibreOffice?

पूर्ण स्क्रीन लिब्रे ऑफिस की शॉर्टकट कुंजी क्या है?

13 / 25

13. What is writing a comment in a cell called?

सेल में कमेन्ट लिखने को क्या कहते है?

14 / 25

14. Superscript has a shortcut key?

सुपरस्क्रिप्ट में एक शॉर्टकट कुंजी है?

15 / 25

15. What is the shortcut key of Paste Special?
पेस्ट स्पेशल की शॉर्टकट कुंजी क्या है?

16 / 25

16. Which of the following is not an example of page margin?
निम्न में से कौन पेज मार्जिन का उदाहरण नहीं है?निम्न में से कौन पेज मार्जिन का उदाहरण नहीं है
?

17 / 25

17.

In which menu is the option of Thesaurus in LibreOffice?

लिब्रे ऑफिस में थिसॉरस का विकल्प किस मेनू में है?

18 / 25

18.

In which menu is the LibreOffice Digital Signature option available?

लिब्रे ऑफिस डिजिटल सिग्नेचर विकल्प किस मेनू में उपलब्ध है?

19 / 25

19. Where does the page number appear in the status bar?
स्टेटस बार में पेज नंबर कहाँ दिखाई देता है?स्टेटस बार में पेज नंबर कहाँ दिखाई देता है
?

20 / 25

20. How many sections are found in the table toolbar?
टेबल टूल बार में कितने सेक्शन होते हैं?

21 / 25

21. What does the Now () function return? Now () फंक्शन क्या रिटर्न करता है?

22 / 25

22.

How many scroll bars will appear when zooming the document to 250%?

दस्तावेज़ को 250% तक ज़ूम करने पर कितने स्क्रॉल बार दिखाई देंगे?

23 / 25

23.

What is the use of signature in LibreOffice?

लिब्रे ऑफिस में सिग्नेचर का क्या उपयोग है?

24 / 25

24.

What are the minimum and maximum default font sizes in the libra office?

लिब्रेऑफ़िस में न्यूनतम और अधिकतम डिफ़ॉल्ट फ़ॉन्ट आकार क्या है?

25 / 25

25.

What is the shortcut key to cut in Libreoffice?

लिब्रे ऑफिस में कट करने के लिए शॉर्टकट की क्या है?

Your score is

The average score is 61%

0%

CCC Online Test 30 Questions in Hindi & English-

Q1. .net domain is used-

.net डोमेन का प्रयोग होता है-

(A) In educational institutions

(B) In Internet infrastructure and service providers

(C) In International Organization

(D) None of these

Ans-B

Q2. What is the short form of LAN?

LAN किसका लघु रूप है?

(A) Local Area Nodes

(B) Large Area Network

(C) Large Area Nodes

(D) Local Area Network

Ans-D

Q3. What is the name of the device that connects to the network without the use of cables?

उस डिवाइस को क्या कहते है, जो केवल के प्रयोग के बिना नेटवर्क से कनेक्ट कर देती है?

(A) Distributed

(B) Wireless

(C) Centralized

(D) Open Source

Ans-B

Q4. The full name of WWW is-

WWW का पूर्ण नाम है|

(A) World Wide Web

(B) World Wide Window

(C) Window Wide Web

(D) World Wide Website

Ans-A

Q5. Who Created Internet Explorer?

इन्टरनेट एक्स्प्लोरर का निर्माण किसने किया था?

(A) Microsoft

(B) IBM

(C) Dell

(D) None of these

Ans-A

Q6. Which of the following is not a search engine?

निम्न में से कौन-सा सर्च इंजन नहीं है?

(A) Yahoo

(B) Google

(C) Hotbot

(D) G-mail

Ans-D

Q7. Which of the following is considered of be the first graphical web browser?

निम्न में से सबसे पहला ग्राफिकल वेब ब्राउज़र कौन-सा माना जाता है?

(A) Nexus

(B) Netscape

(C) Internet Explorer

(D) Mosaic

Ans-D

CCC Question and Answer-

Q8. IP address valid up to………….. number.

IP एड्रेस …………. नंबर तक वैरी करते है-

(A) 1-225

(B) 0-255

(C) 0-254

(D) इनमे से कोई नही

Ans-B

Q9. To allow an external entity to access internal web pages, is used-

किसी बाहरी संख्या को इंटरनल वेब पेजों को एक्सेस करने देना हो, तो प्रयोग होता है-

(A) Ectranet

(B) Internat

(C) Intranet

(D) Hacker

Ans-C

Q10. What is NIC?

NIC क्या है?

(A) Network Interface Card

(B) Network Information Card

(C) Network Interface Computer

(D) Network Information Computer

Ans-A

Q11. The process of transaction of goods of materials on the internet-

इन्टरनेट पर सामान या वस्तुओं के लेन-देन की प्रक्रिया को कहते है-

(A) E-selling

(B) E-tranding

(C) E-finance

(D) E-commerce

Ans-D

Q12. Bluetooth technology enables-

ब्लूटूथ प्रैद्योगिकी संभव बनाती है-

(A) Wireless communication between devices

(B) Signal telecast on Mobile phones

(C) Communication between landline to mobile phone

(D) Satelite television communication

Ans-A

Q13. The advantage of fiber optics is-

फाइबर-ऑप्टिक्स का लाभ है-

(A) To be cheap to install

(B) To be easier to install than twisted-pair

(C) No interference line view

(D) To use a straight-line view

Ans-D

CCC Online Test Series For Nielit CCC Exam

Q14. Servers are those computer, which provide resources to other computer-

सर्वर कंप्यूटर वे होते है, जो ……….. से जुड़े दूसरे कंप्यूटर को रेसौर्सस प्रदान करते है-

(A) Mainframe

(B) Network

(C) Super Computer

(D) Client

Ans-B

Q15. Ethernet is-

इथरनेट (Ethernet) है-

(A) LAN

(B) MAN

(C) WAN

(D) A Chemical

Ans-C

Q16. What is meant by Internet Banking?

इंटरनेट बैंकिंग का क्या अर्थ है?

(A) Meeting of banks over the net

(B) Net practice

(C) Banking through Internet

(D) Transaction with foreign computer

Ans-C

Q17. Which of the following term is only network connection that can be connected?

निम्नलिखित में से कौन-सा पद केवल नेटवर्क का कनेक्शन है जिसे साथ जा सकता है?

(A) Virtual Private Network

(B) Internet

(C) Intranet

(D) Extranet

Ans-B

ccc exam online test 10 Questions

Q18. To increase the length of the network without reducing the signal power, we use-

सिग्नल की पावर कम हुए बिना नेटवर्क की लम्बाई बढ़ाने के लिए उपयोग करते है-

(A) Repeater

(B) Router

(C) Gatway

(D) Switch

Ans-A

Q19. If e-commerce is used for electronic commerce, then m-commerce is-

यदि ई-कॉमर्स, इलेक्ट्रॉनिक कॉमर्स के लिए प्रयुक्त होता है तो, एम-कॉमर्स है-

(A) Money Commerce

(B) Market Commerce

(C) Mobile Commerce

(D) Mochine Commerce

Ans-C

Q20. Which of the following layer is end to end layer-

निम्न में से कौन-सी लेयर एण्ड टू एंड लायर है-

(A) Data Link Layer

(B) Transport Layer

(C) Network Layer

(D) Physical

Ans-B

Also Read – CCC Online Test In Hindi ( NIELIT) Free

Q21. Internet Explorer is a type of-

इंटरनेट एक्सप्लोरर एक प्रकार है-

(A) Operating System

(B) Browser

(C) Compiler

(D) IP Address

Ans-B

Q22. Full form of ARPANET is-

ARPANET का पूर्ण रूप है-

(A) Advance Research Projects Agency Network

(B) Advance Research Projects Agency Network

(C) Asymmetric Routing Project Advance

(D) None of these

Ans-A

Q23. FTP is built on ……… architecture

FTP ……….. आर्किटेक्चर पर बना है|

(A) P2P

(B) IM

(C) IRC

(D) Client Server

Ans-D

CCC Online Test 30 Questions

Q24. Every Computer connected to the Internet is called-

इंटरनेट से कनेक्ट प्रत्येक कंप्यूटर कहलाता है-

(A) Client/Server

(B) Search Engine

(C) Web Browser

(D) None of these

Ans-A

Q25. Which topology is used by FDDI-

FDDI द्वारा किस टोपोलौजी का प्रयोग किया जाता है-

(A) Bus Topology

(B) Ring Topology

(C) Dual Ring Topology

(D) Mesh Topology

Ans-C

Q26. How does a host find another host on the Internet-

इंटरनेट पर एक होस्ट, दूसरे होस्ट को कैसे सर्च करता है-

(A) Postal Address

(B) Electronic Address

(C) IP Address

(D) None

Ans-C

Q27. Which of the following is considered to be the first web browser?

निम्नलिखित में से किसे प्रथम ब्राउज़र माना जाता है?

(A) Nexus

(B) Netscape

(C) Internet Explorer

(D) Mosaic

Ans-A

Q28. When the user needs to download e-mail from …… mail access start with the client.

जब यूजर को ……………. से ई-मेल डाउनलोड करने की आवश्यकता होती है, तो क्लाइंट के साथ मेल एक्सेस आरम्भ होता है|

(A) Mail Host

(B) Mail server

(C) Mail Box

(D) Internet

Ans-B

Q29. The full form of HTML is-

HTML का पूर्ण रूप है-

(A) Hypertext markup language

(B) Hypertext marked language

(C) Hypertext makeout language

(D) Hypertext makeup link

Ans-A

Q30. Every computer connected to the Internet Must have a ……..

इन्टरनेट से जुड़े प्रत्येक कंप्यूटर में ………. होना आवश्यक है|

(A) Pentium Processor

(B) Antivirus

(C) Password-Protection

(D) Unique IP Address

Ans-D

Also Read-

CCC Online Test 100 Questions

Leave a Comment

You are not allowed to copy or print this page.